Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Kako voziti ispred nametljivih vozača koji se "priljepe" za "rep" drugog vozila

Kategorija: Tehnika vožnje

Ako i niste do sada u svojoj vozačkoj praksi doživjeli vožnju na repu vašega vozila, doživjet ćete sigurno. Morate računati na to kako neki vozači jednostavno imaju takav stil vožnje. Namjerno voze drugim vozačima na repu da pokažu kako su za njih svi prespori. To su agresivni vozači kojima se uvijek žuri i koji ne vole na cesti vidjeti nikoga ispred svojega automobila.

piše: Nenad ZUBER

To nas stvarno može naljutiti!

Ne obazirite se puno na njih!

Na nesreću i s takvima moramo dijeliti prometnice.

Postupajte mudro.

Kada vas, za vožnje, duže vrijeme slijedi vozač na premalom razmaku, postupite defenzivno.

Planirajte kako ćete postupiti, pratite situaciju preko ogledala. Mislite uvijek na mogućnost izlaska iz te, i za vas i za vozača iza, nadasve opasne situacije. Procjenjujte imate li prostora i mogućnosti prestrojiti se u desnu traku, voziti što bliže desnom rubu kolnika ili čak pobjeći na bankinu u slučaju naglog skretanja radi izbjegavanja naleta vozila straga.

Promijenite prometnu traku ili pomaknite vozilo udesno, k rubu prometne trake tako da vozač vozila koje vam vozi na repu vidi što dalje naprijed i sigurnije obavi pretjecanje. Nikako ne započinjite utrku s njim. Pa vi ste posve razuman vozač.
Ako vas vozač koji vam vozi na repu ne želi ili ne može preteći, uljudno mu signalizirajte da se odmakne od vašega vozila. Učinite to kratkim uključivanjem desnih pokazivača smjera i pomicanjem vozila što više udesno. Tako vozaču iza pokazujete svoju namjeru i osiguravate mu više prostora za brži prolazak pored vašega vozila.

Ako to ne "upali", dajte mu znak nježnim pritiskanjem na papučicu kočnice, samo toliko da zasvijetle stop svjetla. Na taj mu način dajete jasan znak da ste ga spremni propustiti ispred sebe.

Pazite, ne pritišćite jako papučicu kočnice da vam vozilo ne počnete usporavati.

Pratite vozačeve reakcije stalno u vozačkom ogledalu.

Ako kočite snažno, povećavate rizik od nalijetanja vozila iza. To i jest najčešćim uzrokom nalijetanja nepažljivih vozača. Osim toga, vaš bi postupak mogao razbjesniti agresivnog vozača, što bi moglo biti razlogom za njegovu nepromišljenu, neprilagođenu reakciju.

Budite koncentrirani na svoje i njegove postupke i ne dajte da vas njegov postupak izbaci iz takta.

Ne živcirajte se.

Ako ni taj postupak nije djelotvoran,  pokušajte postupno polako oduzimati gas i smanjivati brzinu i na taj način potaknite vozača koji vam vozi na repu da promijeni prometnu traku ili da vas pretekne, kada mu se za to pruži prva mogućnost.

Konačno, ukoliko vas vožnja  na repu uistinu počela živcirati, jer vozač iza ne želi naprijed i predstavlja vam stalnu prijetnju, odnosno ugrozu za vas i druge na cesti, maknite se u stranu – stanite, čim je to za vas sigurno i pustite nasilnog vozača neka vozi dalje bez vas.

Znajte, bar jedan od vaših mudrih - defenzivnih postupka mora "upaliti"!
Sada konačno dahnite!

Riješili ste se nasrtljivca i nastavite dalje vašu razboritu vožnju, i sve tako dok ne dočekamo vrijeme da u svim vozilima budu ugrađeni senzori za automatsko određivanje razmaka od vozila ispred.


0
0
0
s2sdefault