Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

TEHNIKA VOŽNJE: Vozite defenzivno - ne vozite na repu drugom vozilu

Osim toga, vozeći na „repu“ pokazujete svoju agresivnost.
Kategorija: Tehnika vožnje

Vozači koji slijede druga vozila na premalenom razmaku predstavljaju jedan od najvećih i najopasnijih izazova za održavanje odgovarajućeg (prikladnog) zaštitnog prostora oko vozila, što vrlo često implicira mogućnost nastanka prometne nesreće – nalijetanje na vozilo ispred.

piše: Nenad Zuber

Ako vozite na premalenom razmaku, prije svega si ograničavate preglednost. Pogotovo ako vozite iza većih vozila (džipa, kombi vozila, cisterne, teretnog automobila, šlepera ili autobusa). Ne vidite pružanje ceste, vozila ispred, a ni dolazeća vozila, odnosno, uočavate ih prekasno. Vožnja na premalenom razmaku od vozila ispred predstavlja izravnu opasnost i može dovesti do prometne nesreće - nalijetanja na vozilo. Ako ne održavate povoljan, siguran  razmak, riskirate nalet na vozilo ispred - ukoliko vozač ispred naglo, iz bilo kojega razloga, koči.

Prema statistikama MUP-a,  sudari (naleti) pri vožnji u slijedu vrlo su česta pojava na našim cestama s vrlo teškim posljedicama. U ukupnom broju prometnih nesreća 9.378 ili 16,1% dogodilo se upravo iz tog razloga, ali i 28 prometnih nesreća ili 5,3% s poginulima te 2286 nesreća ili 15,1% s ozlijeđenima.

U prometnim nesrećama pri vožnji u slijedu (naletu na vozilo ispred) poginulo je 30 osoba ili 5% ukupno nastradalih osoba, 214 osoba ili 5,1%  teško je ozlijeđeno, a 3303 osobe lakše su ozlijeđene ili 18,8% od ukupno nastradalih osoba. Uz to je pričinjena velika materijalna šteta.
Prometne nesreće koje su se dogodile zbog pogreške vozača - vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, na trećem su mjestu iza nesreća uzrokovanih neprimjerenim brzinama u odnosu na uvjete na cesti te iza nesreća zbog nepoštivanje prednosti prolaska. Tom je pogreškom uzrokovano 5085 prometnih nesreća ili 8,7% ukupnog broja prometnih nesreća koje su prouzročili vozači. U tim nesrećama, koje su skrivili vozači zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, poginulo je 9 osoba ili 1,9 ukupno poginulih u tim nesrećama, 87 ili 2,1% teško je ozlijeđenih, a 1473 ili 8,4% lakše je ozlijeđenih u nesrećama koje su skrivili vozači zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti.

Vodite o tome računa kada određujete razmak od vozila ispred!

Uvijek imajte na pameti kako udaljenost od vozila ispred mora biti funkcija vašega vozačkog iskustva, vrste i ispravnosti kočnoga sustava na vašemu vozilu, kvalitete i stanja guma koje imate na vozilu, stanja i vrste kolnika po kojemu vozite, opterećenja vozila, ali i brzine vožnje!

Povećajte vaše rastojanje od vozila ispred na pet do šest sekundi ili više ako ste defenzivan vozač, neiskusan vozač, ako je stanje kolnika nepovoljno (sklisko, snijeg, led…) ili …

Ukoliko vozač ispred mora naglo stati ili zakočiti iz bilo kojega razloga, imat ćete dovoljno vremena za postupno zaustavljanje vašega vozila. Tako smanjujete šansu da vozilo koje vozi iza, naleti na vas.
Osim toga, vozeći na „repu“ pokazujete svoju agresivnost. Vozačima idete na živce, kao što i vas može takva vožnja živcirati.
Izbjegavajte takvu vožnju.

Bit ćete sigurniji.


0
0
0
s2sdefault