Feb 20, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

PRVI PUT: Čišćenje, snijeg i cesta

Kategorija: Prvi put

Suvremena mehanizacija za čišćenje prometnica najviše duguje poljoprivrednim strojevima

Prije suvremene ere meteorološki uvjeti odvijanja prometa nisu ljude odviše zabrinjavali. Kad bi snijeg zapadao kočije bi jednostavno zamijenili saonicama, a snijeg, barem u gradovima ne bi čistili s prometnica već bi snijeg, jednostavno utabali, čime su stvorili snježne ceste, barem u urbanim sredinama. Za taj su posao izumili sniježne valjke, dakako, s konjskim pogonom.

Pojava automobila i ostalih prometala različitih namjena, širenjem cestovnog prometa, razbila je romatičnu iluziju snijegom prekrivenih puteva. Prva rješenja dolaze iz željezničkog prometa, no ona su uglavnom glomazna i neisplativa, jer zarana se došlo do spoznaje kako je za sigurniji promet zimi nužno snijeg u potpunosti odstraniti s prometnice. Zato suvremena mehanizacija za čišćenje snijega duguje više poljoprivredi nego željeznici.

Krajem 19 stoljeća u uporabi su tzv. "plugovi za snijeg", koji, u stvari orući po sniježnom prekrivaču stvaraju brazde po kojima se lakše kreće. Pionir u ovome poslu bio je Amerikanac Orange Jull, koji je svoj sniježni plug patentirao 1884. godine. Bila su to, u stvari dva ogramna ventilatora od kojih je jedan usisavao, a drugi razbacivao snijeg.

Ugradnja vijka za drobljenje snijega bila je iduća velika tehnička inovacija. Kanaddki mlijekar Arthur Sincard, frustriran nemogućošću isporuke svojih proizvoda u zimskim mjesecima, inspiraciju, također pronalazi u poljoprivrednim proizvodima. Njegov uklanjač i bacač snijega patentiran je 1896. godine, a funkcionira po istom principu kao i vršilica žita.

Od tada do danas razvijene su nebrojene inačice vozila i dodataka za uklanjanje snijega s prometnica.

U Hrvatskoj sustavna briga za uklanjanje snijega s prometnica ima sedamdesetogodišnju povijest – 1947. godine u Zagrebu je osnovana tvrtka Cestogradnja, čiji je zadatak održavanje gradskih prometnica u svim, pa i zimskim uvjetima.


0
0
0
s2sdefault