Dec 14, 2018 Last Updated 12:47 PM, Dec 11, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

U prometu je i jedna čašica - previše!

O posljedicama konzumacije alkoholnih pića i vožnji govori prof. dr. sc. Darko Breitenfeld, prim. dr. med, psihijatar alkoholog

Rezultati Istraživanja navika mladih pokazala su poražavajuću statistiku po kojoj je u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo 98 posto učenika srednjih škola.

S druge strane, prometne statistike pokazuju da najviše prometnih nesreća događa se vikendom između ponoći i 4 ujutro i, premda se sve više koriste javnim prijevozom ili taksi službama, upravo su mladi ti koji najviše stradavaju.

"Mlade djevojke od 50 kilograma i petnaestak ili šesnaest godina, već i jedna čašica pića dovodi preko granice od 0,5 gram/promil, dok, primjerice čovjek, muškarac, snažnije tjelesne konstitucije, u dobi između 40 i 50 godina,u dobroj kondiciji, snažan može nešto više popiti s obzirom na kilažu. No, isto tako, alkoholičari nakon pedesete naglo idu prema dole pa im je, bez obzira na kilažu, jedno piće malo, a dva previše" – pojašnjava posljedice konzumacije alkoholnih pića prof. dr. sc. Darko Breitenfeld, prim. dr. med, psihijatar alkoholog.

prof. dr. sc. Darko Breitenfeld, prim. dr. med, psihijatar alkoholog

Poznato je kako konzumiranje alkohola bitno smanjuje vidno polje, usporava reflekse, te se gubi koncentracija, pa već jedna čašica vina, koliko god ona bezazleno izgledala, povećava šansu za stradanje u prometu, u odnosu na vožnju bez alkohola za 10 posto.

"Jedan promil je minimalna pripitost. Dva promila je pijanost. Tri promila je teška opitost. Četiri promila je nesvijest, dok pet promila alkohola u krvi znači smrt. No, ne bismo smjeli zaboraviti da je i pri nižim koncentracijama od 3 promila bilo smrtnih slučajeva" – pojašnjava Breitenfeld.

Poznato je kako će kratka žestoka pića brže djelovati na organizam, no i brzo ispijanje piva, pogotovo na prazan želudac, može biti kobno.

"Na određeni način je brzina ispijanja pića, kad se naiskap popije nekoliko pića u kratkom vremenskom roku, onda je uspon koncentracije alkohola u krvi jako strm, odnosno jako brz" - govori Breitenfeld.

Samo jedna čašica vina koja se popila 15 minuta prije alkotestiranja u dahu će pokazati koncentraciju alkohola, dok cjelonoćno zabavljanje na šanku u petak, ukoliko se konzumira alkohol, znači da on ostaju u tijelu do ponedjeljka.

"Može se reći ako se vi danas navečer, u noći opijete, vi ste drugi dan ujutro i cijeli idući dan s koncentracijom od iznad 0,5 promila alkohola u krvi, što znači da netko nakon pijanstva, tek treći dan smije sjesti za upravljač automobila.

Sve veća ovisnost o alkoholu među mladima, te prometne nesreće u kojima je alkohol bio presudan, konačno je počela uzbuđivati i svjetske lidere , pa se posljednjih godina u razvijenim zemljama svijeta rapidno mijenjaju zakonske odredbe u svezi dozvoljene konccentracije alkohola kod vozača.


0
0
0
s2sdefault