Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

CRTICA SA CESTE: Pijan za upravljačem, bez valjane vozačke....

Kategorija: Vožnja bez vozačke

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz Viškova vožnja automobile u pijanom stanju. Na njegovu nesreću, kada je utvrđeno da sjedi za upravljačem pod velikim utjecajem naligana, ispostavilo se i da mu je vozačka dozvola istekla - prije osam godina.

Presudu je donijela opatijska ispostava Prekršajnog suda u Rijeci koja je 40~godišnjeg S. O. proglasila krivim zbog slučaja što se zbio još 15. studenog 2015. godine. Nešto poslije 22 sata zatečen je kako Viškovou u smjeru Rijeke upravlja automobilom, riječke registracije, uz koncentraciju od 1,81 promila alkohola u krvi. Pijano stanje vozača utvrđeno je alkotestom, nakon čega je isključen iz prometa. Na njegovu nesreću, pokazalo se tada da je važenje njegove vozačke dozvole isteklo još sredinom listopada 2007. godine, dakle prije osam godina i mjesec dana.

Za prvi prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama žitelju Viškova izrečena je kazna od šest tisuća kuna a za drugi tisuću kuna. Smatrat će se da je ukupnu novčanu kaznu od sedam tisuća kuna uplatio u cijelosti, ako dvije trećine te kazne (4.6667 kuna) plati u oku od 30 dana od pravomoćnosti presude. Nesavjesnom vozaču izrečena je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije a šest mjeseci. Dužan je i nadoknaditi trošak prekršajnog postupka u iznosu od 200 kuna. U presudi opatijskog suda navodi se da se okrivljenik, protiv kojeg je optužni prijedlog podnijela Postaja prometne policije Rijeka, triput nije odazvao na pozive za glavne rasprave koje je uredno primio, ali svoj nedolazak nije opravdao. K tome jedan poziv nije podigao s pošte. Sudac je zaključio da izbjegava pozive suda, pa je poziv za posljednju raspravu stavio na e-oglasnu ploču, čime se smatra da je uredno dostavljen.

Odlučujući o visini novčane kazne za prekršaje u prometu, sudac je žitelju Viškova kao otegotnu okolnost uzeo u obzir višestruku kažnjavanost, dok olakotne okolnosti nema. Evidencija je naime, pokaza la da je 40-godišnjak s Višova dosad pet puta pravomoćno kažnjavan zbog prekršaja, i to četiri puta temeljen Zakona o zaštiti od nasilja o obitelji i jednom po Zakonu o osobnoj iskaznici, Presuda nije pravomoćna, osuđeni ima pravo žalbe. (F.VEŽNAVER)

.... izvor: Novi List, Rijeka


0
0
0
s2sdefault